Osłonki tekstylne używane są do pakowania wyrobów mięsnych, od produktów podrobowych typu salceson po wszelkiego rodzaju pasztety, a także do kiełbas gotowanych grubo, średnio i drobno rozdrobnionych. Dzięki szerokiej gamie form i kolorów oraz indywidualnym nadrukom, osłonki tekstylne są jednymi z najczęściej stosowanych rozwiązań w przemyśle garmażeryjnym. 

OSŁONKI TEKSTYLNE

ZASTOSOWANIE

Do pakowania wyrobów mięsnych, od produktów podrobowych typu salceson po wszelkiego rodzaju pasztety, a także do kiełbas gotowanych grubo, średnio i drobno rozdrobnionych.

ZALETY

Duża wytrzymałość mechaniczna, estetyczny i powtarzalny wygląd wyrobu gotowego, łatwość usuwania z wyrobu gotowego, dłuższy okres przechowywania w porównaniu z osłonkami naturalnymi. 

ZALETY:

• Duża wytrzymałość mechaniczna.
• Różnorodność form.
• Estetyczny i powtarzalny wygląd wyrobu gotowego.
• Utrzymanie stałego kalibru i kształtu wyrobów.
• Możliwość klipsowania.
• Możliwość nanoszenia nadruków.
• Łatwość usuwania z wyrobu gotowego.
• Zachowanie pełnej higieny produkcji.
• Dłuższy okres przechowywania w porównaniu z osłonkami naturalnymi. 

Proces technologiczny osłonek tekstylnych:

- Osłonki należy namoczyć w letniej wodzie przez ok. 30 min. przed napełnieniem.
- Osłonki mogą być napełniane ręcznie lub przy pomocy nadziewarki.
- Wyrób w osłonce tekstylnej należy parzyć w maksymalnej temperaturze 88°C.
- Po obróbce termicznej produkt należy schłodzić.
- Żołądek sztuczny - w kształcie nerki, wielkość wsadu 2,5kg, kolor kremowy lub czekoladowy z żyłką.
- Zamykać osłonkę przy użyciu klipsownicy ręcznej, lub wiązać ściśle przy pomocy przędzy wędliniarskiej.