Sibar

ZAOPATRZENIE PRZETWÓRSTWA MIĘSNEGO I DROBIARSKIEGO

Telefon/Fax:
(32) 216 85 02

Polish PL English EN German DE Russian RU

OSŁONKI FASER / FIBROUS



Osłonki FASER / FIBROUS stanowią unikalną kombinację przetworzonej celulozy i specjalnego rodzaju papieru. Te przepuszczalne dla dymu i pary wodnej osłonki, oferują wyjątkową regularność kalibru i bardzo dużą wytrzymałość mechaniczną.
Dzięki tym właściwościom, osłonki są świetnie dostosowane do wszelkich potrzeb producentów wyrobów mięsnych. Osłonki FASER/FIBROUS stosowane są w niezwykle szerokim zakresie, poczynając od szynek poprzez wędzonki oraz różnego rodzaju kiełbasy parzone, wędzone i suszone w tym pepperoni, salami, a nawet wędzony ser. Osłonka może być nadziewana praktycznie każdym rodzajem przetworzonego mięsa. 

ZASTOSOWANIE

Osłonki przeznaczone są do pakowania szynek, wędzonek, kiełbas parzonych, wędzonych, suszonych, wędzonego sera, produktów plasterkowanych. Najczęściej stosowane na wyroby typu: krakowska, krakowska parzona, żywiecka, szynkowa, salami.

ZALETY

Bardzo duża wytrzymałość mechaniczna, przepuszczalność dymu i pary wodnej, stabilność kalibru.

KALIBRY

Ø32 - Ø180

KOLORY

bezbarwny, biały, cassia, orzech, mahoń, bak-nat i inne 

DOSTĘPNE OPCJE

• NADRUK
• MARSZCZENIE (także RTU)
• PERFORACJA

Zaprojektowane dla zapewnienia powtarzalności i wydajności procesu produkcji:

• Wyjątkowa wytrzymałość mechaniczna zapewnia optymalne nadziewanie osłonki.
• Znakomita regularność kalibru - idealna dla kiełbas suszonych i produktów plasterkowanych.
• Dzięki opracowanej wysokowydajnej technologii marszczenia, oferujemy gotowe do użycia batony o zwiększonej ilości zmarszczonej osłonki. Wpływa to pozytywnie na bezpieczeństwo produktu oraz zwiększenie efektywności procesu produkcji. 

Zaprojektowane dla szerokiej gamy zastosowań:

• Specjalne impregnacje opracowane w celu zapewnienia pożądanej wartości przylegania do farszu , lub łatwego usuwania osłonki z gotowego produktu.
• Duża różnorodność kolorów i kalibrów dla wszystkich rozmiarów i typów produktów. 

Użytkowanie:

• Moczenie: Osłonki FIBROUS które nie zostały wstępnie nawilżone powinny być moczone przed użyciem przez minimum
20 min w ciepłej wodzie 27° - 38° C (80° - 100° F).
• Nadziewanie / Klipsowanie: Istotnym dla uzyskania pożądanego efektu jest dobór odpowiedniego rozmiaru klipsów oraz ustawienie właściwej wartości ciśnienia klipsowania. Podane poniżej średnice nadziewania to zalecane przez producenta wartości, które mogą ulec zmianie w zależności od rodzaju użytego farszu i typu maszyny. Nadziewanie znacznie powyżej zalecanych średnic nadziewania (RSD) może powodować pękanie osłonki.    

Przechowywanie / magazynowanie:

Zalecamy użycie osłonek FIBROUS w ciągu 2 lat od daty dostarczenia (1 rok w przypadku osłonek wstępnie nawilżonych). Terminy te obowiązują jedynie w przypadku prawidłowego przechowywania osłonek.
Przechowywać osłonkę FIBROUS w chłodnym, suchym miejscu z dala od źródeł ciepła, jak również miejsc gorących lub stref o temperaturach ujemnych. Wstępnie nawilżone osłonki powinny być przechowywane w temperaturach od 4° do 30° C (39° - 86° F) i powinny pozostać w szczelnie zamkniętych (zafoliowanych) pojemnikach do czasu ich użycia. Niezużyte w całości osłonki powinny być przechowywane w hermetycznie zamkniętych woreczkach i umieszczone ponownie w kartonie w celu utrzymania odpowiedniego poziomu wilgotności. Zalecamy zużycie starszych partii osłonek jako pierwszych. Aby uniknąć uszkodzenia osłonek, nie zalecamy używania noży, ostrych narzędzi i haczyków do otwierania kartonów.