Białkowe osłonki do kiełbas wędzonych i parzonych oraz dojrzewających w formie prostej i zakrzywionej (wiankowej) są bezszwowymi osłonkami wyprodukowanymi z wysokiej jakości kolagenu. Osłonki nadają kiełbasie apetyczny wygląd, dokładnie taki, jakiego poszukują klienci. Nasze produkty, odznaczające się bardzo dobrą jakością, posiadają niespotykane do tej pory zalety, zarówno dla producenta jak i konsumenta. Osłonki występują także w formie łatwo zdejmowalnej.
OSŁONKI BIAŁKOWE
KOLAGENOWE NIEJADALNE
ZASTOSOWANIE
Do produkcji cienkich i grubych kiełbas, przeznaczone do wyrobów wędzonych, parzonych i parzono-wędzonych.
ZALETY
Nadają wyrobom naturalny apetyczny wygląd, pozwalają na uzyskanie wspaniałego koloru wędzenia, są przepuszczalne dla dymu i pary wodnej, wydajne w procesie produkcji.
KALIBRY
Ø22 - Ø120
KOLORY
naturalny, karmelowy, cebulowy oraz inne kolory
DOSTĘPNE OPCJE
• NADRUK
• MARSZCZENIE (także RTU)
• PERFORACJA
Formy konfekcjonowania:
Niezależnie od formy dostarczonej osłonki (na rolach, w odcinakach lub zmarszczona w postaci raupy), gwarantujemy idealne dopasowanie produktu w sposób zapewniający płynny i bezproblemowy proces produkcyjny. Do kiełbas dojrzewających dostępne są różnorodne formy specjalne (np. forma torby, forma pęcherza, forma winki).
KLIPSOWANIE / WIĄZANIE:
Nasze osłonki kolagenowe cechuje wysoka stabilność podczas klipsowania oraz łatwość w zastosowaniu na wszystkich standardowych klipsownicach. Można je wyjątkowo łatwo zawiązać ręcznie. Należy napełnić bez powietrza oraz prawidłowo zaklipsować lub zawiązać.
WĘDZENIE:
Doskonała i perfekcyjnie zbalansowana przepuszczalność dymu i pary wodnej zapewnia najlepsze zachowanie smaku i zapachu. Dodatkowo znakomita podatność na wędzenie jest gwarantem doskonałego wyglądu.
PARZENIE:
Po etapie suszenia i wędzenia temperatura parzenia nie powinna przekroczyć 75°C. Należy ostudzić po parzeniu.
DOJRZEWANIE:
Zalecamy stopniowe zmniejszanie temperatury i wilgotności względnej (r.h.) od ok. 22°C / 95% do 18°C / 85% (r.h.) przy słabym przepływie powietrza (0,2 m/s - 0,5 m/s) przez okres 7 - 10 dni. Po dojrzewaniu oraz podczas przechowywania zaleca się utrzymywanie w warunkach 16°C / 75-80% r.h. Osłonka prawidłowo przylega do produktu podczas całego procesu dojrzewania, jednocześnie gwarantuje doskonałą ściągalność z gotowego produktu. Szybkie i łatwe obieranie sprawia, że produkt gotowy wygląda nienagannie.